III Kameralny Festiwal Sałaty Parzunej, Parzybrody i Potraw Kuchni Bełżyckiej

Sałata parzuno lub parzona czy po prostu sałacianka… Pazibroda albo parzybroda… Lemieszka zwana też prażuchą – jeśli te nazwy przywodzą Ci na myśl konkretne smaki, to najpewniej Ty i Twoja rodzina mieszkacie już od dawna w Bełżycach lub okolicach. Potrawy o swojsko brzmiących nazwach gotowali Twoi dziadkowie, sąsiedzi, rodzice. Czasem wpadło się na szybką miskę gorącej sałaty do kolegi, innym razem zimna sałacianka gasiła Twoje pragnienie i syciła apetyt po intensywnych żniwach. I pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, że wystarczy wyjechać do sąsiedniej gminy, a nikt już tam nie słyszał o takiej potrawie…

Jeśli czytasz ten tekst i pojawiające się nazwy niewiele Ci mówią, a myśląc o gotowaniu sałaty upewniasz się kilkukrotnie czy autorom tekstu na pewno nie chodziło o kapustę, to już w sierpniu masz niesamowitą okazję, żeby poszerzyć swoje horyzonty kulinarne!

10 sierpnia 2024 r. zapraszamy na trzecią edycję Kameralnego Festiwalu Kuchni Bełżyc „PARZYNALIA”.

Pomysł na wydarzenie narodził się spontanicznie w 2022 r., kiedy podczas rozmowy kilkorga znajomych z Fundacji Zamek Bełżyce i Teatru Nasz wypłynął temat popularnej w naszej miejscowości zupy z sałaty. Każdy miał jakieś miłe wspomnienia z tą potrawą, zachwycał się jej smakiem i dziwił, że mało kto w Polsce zna taki rarytas. Szybko jednak okazało się, że mówimy o zupełnie różnych daniach – u jednych sałatę parzoną je się na zimno, a gdzie indziej na ciepło. Jedni okraszają sałatę skwarkami, dla innych jest to potrawa wegetariańska. W części domów sałatę gotuje się w garnku ze wszystkimi składnikami, a część rodzin wrzuca porozrywane, sprężyste liście sałaty do talerza i zalewa gorącym barszczem. Zamiast kłócić się o to czyja wersja jest lepsza, pomyśleliśmy, że trzeba spróbować każdej z nich, podzielić się przepisami i zebrać też inne, charakterystyczne dla naszego regionu potrawy.

Parzynalia to spotkanie w przyjacielskiej atmosferze, podczas którego staramy się doceniać walory smaków, które nas otaczają. Wydarzenie bez spinki, organizowane oddolnie i przy dużej dozie spontaniczności. Potrawy, których można spróbować podczas naszego festiwalu, często powstawały z bardzo prostych składników. Zapraszamy mieszkańców i mieszkanki Bełżyc i okolic, aby przynosili własne wersje potraw takich jak sałata parzona, pazibroda czy lemieszka, ale również innych dań, które kojarzą im się z naszym regionem. Przy wspólnym posiłku możemy porozmawiać o tym kto w jaki sposób przygotowuje daną potrawę lub czy wiążą się z nią jakieś tradycje lub historie rodzinne. Nie rywalizujemy – dzielimy się tym co mamy najlepszego, a potem bawimy się na potańcówce.

W programie:

  • 15:00 – Warsztaty gotowania sałaty parzunej
  • 17:30 – Opowieści o zamku i Bełżycach – zwiedzanie pozostałości zamku z przewodnikiem
  • 18:00 – Degustacja potraw lokalnych (każdy może przynieść własną potrawę!) oraz wspólna biesiada
  • 20:00 – Potańcówka folkowa z Kapelą z Borówka

Zgłoś się i przynieś swoją potrawę! zamek.belzyce@gmail.com, 609323042

Dołącz do nas na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1044607333848873

Miejsce wydarzenia: ul. Zamkowa 30, Bełżyce

Wstęp wolny!

Opowieści o zamku i Bełżycach – podczas Parzynaliów będzie można wraz z członkami Fundacji Zamek Bełżyce poznać historię naszego regionu oraz zwiedzić pozostałości zamku Bełżyckiego. Dowiecie się dlaczego to właśnie dzięki Bełżycom dziś na tronie Wielkiej Brytanii zasiada Karol III, czemu kiedyś mawiano, że Bełżyce są jednym z 3 miejsc gdzie urządzano najlepsze bale w Polsce oraz skąd wzięło się powiedzenie „Fujara Bełżycka”. 

Kapela z Borówka to trzech pasjonatów i bardzo utalentowanych muzyków, którzy grają muzykę tradycyjną regionu lubelszczyzny. Nie tylko grają, ale też śpiewają i opowiadają ciekawe historie o utworach i tradycjach ludowych. Polki, oberki, suwaki i walczyki porwały gości na parkiet. Podczas potańcówki będzie można też posłuchać muzyki i piosenek, jakie dawniej grano i śpiewano na wsiach.
Zespół tworzą:
Przemysław Łozowski- skrzypce, akordeon, śpiew
Piotr Dziwura – basy, śpiew
Michał Szulc- bębenek obręczowy, śpiew